Historiek

Historiek van KT De Alsembloem

De Koninklijke Toneelvereniging De Alsembloem werd gesticht op 2 maart 1890 met als leuze:

“Bitter in de mond, maakt het hart gezond” en “tot verstandelijke en zedelijke ontwikkeling van het volk”

Het was Dr. Jan Bols, toenmalig pastoor in Alsemberg en lid van de Academie voor Taal- en Letterkunde die deze benaming voorstelde. Van de eerste opvoeringen is niet veel te achterhalen. Het eerste stuk dat we vermeld vinden in de notulen is “Het Geheim van de moordenaar” in 1902.

In 1904 wordt de toneelvereniging ook zangkring en wordt de officiële benaming “Toneel- en Zangkring De Alsembloem”.

Al van in het begin was er een nauwe samenwerking met de fanfare “Lauriër Chêne” (de huidige Alsembergse Brassband). In de beginperiode bestond een toneelavond trouwens uit een gevarieerd programma: “Verschillende zangnummers met de Fanfare als inleiding, een drama in verschillende bedrijven en twee korte blijspelen”.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er niet opgetreden. Ook de viering van het vijfentwintigjarig bestaan moest aldus worden uitgesteld.  Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest ook de viering van het vijftigjarig bestaan worden uitgesteld tot 1946. Tijdens deze oorlog werd er echter, vaak samen met de fanfare, wél voortgewerkt en opgetreden, vooral ten voordele van “Winterhulp”.

In 1953 werd het predikaat “Koninklijk” toegekend. Vanaf dan werd er regelmatig deelgenomen aan de Provinciale Toneeltornooien. Op één uitzondering na werd er minstens steeds geëindigd in “Eerste afdeling” en werd viermaal “Uitmuntendheid” behaald.

Het succes van deze periode was en is te danken aan een combinatie van een degelijke structuur waarin oudere en ervaren bestuursleden, regisseurs, acteurs en andere medewerkers werden aangevuld met en afgewisseld door een ploeg enthousiaste jongeren.

Intussen werd KT De Alsembloem ook tweemaal geselecteerd voor het Tornooi van het Koninklijk Landjuweel. Met “Pygmalion” van Bernard Shaw werd in het Tornooi te Sint-Truiden (1977-1978) de derde plaats behaald. Twee jaar later werd dit Tornooi ingericht in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel “als hulde aan Herman Teirlinck en n.a.v. van duizend jaar Brussel”. De Alsembloem behaalde er, midden de top van de toneelverenigingen uit heel Vlaanderen, een eervolle vierde plaats met “Een appeltje voor de dorst”.

In 1983 mocht onze vereniging het cultureel centrum de Meent openen met “De getemde feeks” van William Shakespeare.

De weerklank van het Koninklijk Landjuweel indachtig en mede ter herdenking van de oprichter ervan, de Beerselaar Herman Teirlinck, richtte K.T. De Alsembloem t.g.v. het honderdjarig bestaan in 1988-1989, in samenwerking met het Gemeentebestuur van Beersel en CC de Meent, zelf het 54° Koninklijk Landjuweeltornooi in. 

Het feestjaar 1990 werd, in samenwerking met de Academie Orfeus en de eveneens jarige Koninklijke Brassband, afgesloten met de “De Meesterknecht” (naar “De knecht van twee meesters” van Carlo Goldoni). Omwille van de culturele verdiensten en de uitstraling buiten de gemeente ontving De Alsembloem in 1990 de Herman Teirlinckprijs van de gemeente Beersel.

In 2009 stond De Alsembloem mee aan de wieg bij de oprichting van het project “Toneel in Beersel”.  I.s.m. de K.T. Lustig en Vrij, K.T. Weredi, de Academie Orfeus, CC de Meent en de Cultuurraad van Beersel werden vijf prachtige voorstellingen gebracht van ‘Amadeus’ van Peter Shaffer. In 2013 was er een tweede ‘Toneel in Beersel’-project. De vorige partners, aangevuld met de toneelvereniging ‘Waaile van Dwoeurp’, brachten toen vijf eveneens heel gesmaakte voorstellingen van ‘Zaterdag, zondag, maandag’ van Eduardo de Filippo.

T.g.v. het 125-jarig bestaan bracht K.T. De Alsembloem op 13, 14 en 15 november 2015 terug, maar dan alleen, een productie met een grote bezetting, namelijk ‘De Nacht van 16 januari’ van Ayn Rand. 

Wij hopen dat u van onze producties en andere activiteiten blijft genieten en dat u onze gezel wil blijven op onze theaterreis naar 2040, naar ons 150 jaar!

K.T. De Alsembloem is aangesloten bij Opendoek vzw en is erkend door en lid van de Cultuurraad van Beersel.

Vanaf 2023 zijn het algemeen bestuur en jeugdbestuur van De Alsembloem samengevoegd en vergaderen vanaf dan maandelijks samen om zo een betere werking van de vereniging te garanderen.