Alsembloem Jeugd

De komst van de Alsembloem Jeugd

In 2010 was het dan eindelijk zover, KT De Alsembloem kreeg zijn eigen jeugdafdeling.

Onder leiding van Maarten Motté bracht de kleine groep van slechts 6 jongeren hun allereerste productie: een zelfgemaakte, bijzonder eigenzinnige en moderne bewerking van De Bremer Stadsmuzikanten genaamd "Lijn 154". Na deze productie werd de "regiefakkel" gedurende 3 jaar doorgegeven aan Loes Van Eesbeeck. Onder haar vleugels kwamen ook nog 3 zelfgeschreven stukken tot stand (#HLZHI: Tieners, VERG/MIST en Tempus T.)

Vanaf 2015 tot heden kwam deze fakkel in de handen van Theo Hendrickx (uitgezonderd in  2016: duoregie met Mathias Vergels). De jeugdafdeling sloeg vanaf toen een nieuwe richting in en koos om voor avondvullende bestaande stukken te gaan maar waarmee ze wel hun grenzen in het theater systematisch konden verleggen.

Ieder jaar groeit onze jeugdafdeling en worden ze ook alsmaar creatiever en gemotiveerder om de naam van de Alsembloem positief neer te zetten.

Zo schreven jeugdspelers Lisa Kellaert en Mathias Xhibitte in 2017 het aangrijpende stuk "De Laatste Hoop" over het leven in Auschwitz Birkenau, die onder de regie van Theo werd opgevoerd in Maart 2018 (i.s.m. Academie Orfeus).

Maar ook op vlak van verantwoordelijkheid en inspraak binnen de vereniging groeide de jeugdafdeling gedurende de jaren. In 2016 nam Nikki Deras het voortouw in het reil en zeilen van de jeugdafdeling en werd ze al snel de "jeugdvoorzitter" genoemd. Door het vele werk kreeg zij hier al snel de hulp van Laura De Vroede, Lisa Kellaert, Robin Lai en Mathias Xhibitte. Zo werd, nog niet officieel, de eerste versie van het jeugdbestuur geboren.

Bij de verkiezingen in April 2018 werd voor de eerste keer bij de Alsembloem dan ook gestemd voor een volwaardig jeugdbestuur die, net zoals het algemeen bestuur, een termijn van 3 jaar zullen volbrengen (de verkozen personen kan u terugvinden bij het overzicht van de besturen). 

Naast theaterproducties praktisch ondersteunen en de jeugdleden begeleiden, vloog het nieuwe jeugdbestuur er ook op verschillende andere vlakken helemaal in. 

Zo organiseren zij:

In 2019 werd de jeugdafdeling in 2 onderverdelingen gesplitst, "Juniors" en "Adolescenten". Dit om meer de kans aan iedereen te geven om op de voorgrond te treden en om meer leeftijdsgericht te kunnen werken aan hun acteren en grenzen verleggen. Bij deze juniors gingen (voormalige) jeugdspelers Jolien Verschingel en Mathias Xhibitte hun regiedebuut tegemoet met hun productie "Kamp" in Maart 2020.

Maar ook binnen het algemeen bestuur heeft de jeugd hun plekje ingenomen. Mathias Xhibitte werd automatisch lid van dit bestuur als voorzitter van de jeugdafdeling en werd daarnaast ook penningmeester van De Alsembloem. Samen met Jolien Verschingel (secretaris sinds februari 2020) staan zij ook enthousiast te springen om op algemeen niveau hun inzet te tonen.

Een nieuwe, frisse wind blaast door de Alsembloem met een positieve en gemotiveerde blik naar de toekomst.

In Januari 2024 besloten Mathias & Jolien zich terug te trekken uit het jeugdbestuur. Samen met het resterende jeugdbestuur werd afgesproken dat de jeugd vanaf heden zal werken met een jeugdverantwoordelijke, zijnde Elle Collin. Samen met Tijl Lenearts, Sibe Swalens en Jeremias Uyttenbroeck vormen zij het jeugdbestuur.